Presentation-Zen-by-Garr-Reynolds-Janice-Haywood-scaled

Najprej povemo, nato pokažemo

Predstavitve, predavanja, sestanki, govori, ideje, delavnice… vse to v današnjih časih temelji na prezentacijah. Ja, prezentacija je čisto in najbolj primerna beseda, tudi če je Slovar slovenskega knjižnega jezika še ne priznava. [Popravek: jo priznava.]

Obstaja eno in samo eno pravilo, ki bo ključno spremenilo uspešnost prezentacij. In nam pridobilo pozornost poslušalstva. Verjetno že vemo , da se poslušalstvo že čisto na začetku odloči ali bo poslušalo prezentacijo ali pač ne.

In res je, upoštevanje magične številke tri tudi zelo pomaga. A, če bomo upoštevali eno samo ključno pravilo, smo na izvrstni poti, da postanemo uspešen javni govorec. Ne glede na to ali smo raziskovalci na univerzi ali otroška zdravnica ali hišnik v osnovni šoli. Najprej povemo, nato pokažemo.

Ko predstavljamo ideje, poročamo na sestankih, imamo javni nastop, ... če hočemo, da nas bodo udeleženci poslušali, vedno najprej povemo, nato pokažemo, kar imate za pokazati.

—Connie Dieken

Ne glede na to, kaj je namen in v katerem okolju bomo predstavili to kar imamo za povedati.

Če bomo upoštevali, da ljudje nismo zmožni poslušati in gledati hkrati, bomo morebiti pridobili pozornost poslušalstva. V nasprotnem pač zagotovo ne.

Med branjem in razlago dveh grafikonov in ene preglednice na eni sami prosojnici nas ne bo poslušal nihče. Zagotovo. Ne glede na to kdo je naše poslušalstvo.

Smiselno je ob prezentaciji upoštevati tudi:

  1. Gre Zame. Ja, Zame. Ne za PowerPoint, ali Keynote ali Prezi [dodatek: ali Canva] ali kar je še teh orodij. Zato poskusimo čisto na začetku, pravijo, da imamo na voljo le prvih 30-60 sekund, pridobiti pozornost poslušalstva. Bodisi z osebno anekdoto, bodisi z nenavadno ugotovitvijo ali s čim tretjim. Predstavimo nekaj dramatičnega in zapomljivega. Res je, to je zelo ameriški pristop, ki preverjeno deluje.
  2. Nikoli ne predamo kopije prosojnic. Še posebej nikoli tega ne naredimo vnaprej. Hkrati upoštevamo, da je več kot smiselno, da udeleženci po končani predstavitvi prejmejo kompletno vsebino oz. gradivo prezentacije.
  3. Uporabljamo postopno prikazovanje na posamezni prosojnici. A ne pozabimo, vedno najprej povemo ali vsaj napovemo in šele potem pokažemo.
No Comments

Komentirajte:

Discover more from dŠola

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading