Uspešne vodje delujejo kot vlagatelji tveganega kapitala

Kako naj sploh kot vodja zastavimo lastno delovanje? Bodisi skupine, bodisi oddelka ali bodisi celotne organizacije. Na kaj naj se usmerimo?

Raznolikost ni le prijetno zveneča beseda. Je dejstvo tudi v naših možganih. Po treh desetletjih raziskav je profesor Gardner razvil koncept multiplih inteligenc. Pravi, da obstaja najmanj sedem merljivih vrst inteligence: logično-matematična, lingvistična, prostorska, glasbena, gibalna, medosebna in znotraj-osebna. Zakaj je to pomembno? Od kod prihajajo dobre ideje? Iz nepričakovanih pozicij. Iz raznolikosti. In najboljši način za negovanje raznolikosti je prepletanje starosti, kultur in disciplin. Ter izkoriščanje večih inteligenc kot le logično-matematične, ki se je najraje oprijemamo v organizacijah. Da čustvene inteligence ne omenjamo.

Misli portfelj. Misli vodja-kot-vlagatelj-tveganega-kapitala. Stavi na Heroje, Prototipe in Zgodbe. Zato je model, ki ga uporabljajo uspešne vodje kot model tveganega kapitala. Misli portfelj. Misli Šef-kot-Vlagatelj-tveganega-kapitala. Uspešne vodje stavijo na:

  • Kul ljudi ali Heroje bi jim tudi rekli;
  • Kul ideje ali demonstracijske Prototipe;
  • rezultat so kul investicije ali Zgodbe.

Številne izmed teh Zgodb, večina pravzaprav… se ne uresničijo ampak manjši del se uresniči in… spremeni svet. Zato najdimo Heroje. Delajmo Prototipe. Pripovedujmo Zgodbe. Kot pravi Tom Peters, novi načini delanja stvari rabijo Heroje. Novi načini delanja stvari rabijo delujoče Prototipe. In novi načini delanja stvari rabijo pripovedovanje Zgodb.. zato ker novi Heroji rabijo spodbudo lastni domišljiji. Zato ker je morebiti pripovedovanje Zgodbe ali komuniciranje kot se tudi rado reče morebiti celo ključno v vodenju.

Vir: Tom Peters. 2005. Leadership. Inspire. Liberate. Achieve.

No Comments

Komentirajte:

Discover more from dŠola

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading