Kako strast spremeni vse?

Ali je strast dovolj za razvoj vaše ideje, izdelka ali storitve? Ugotovitve pravijo, da je strast šele dober začetek.

Za uspešen razvoj rabimo privlačno vizijo, empatijo do uporabnikov, dobro sistemsko razmišljanje, uporaben dizajn, izkušnje (tako predhodne spodrsljaje kot uspehe), tehnična znanja, zavezanost do izvrstne uporabniške izkušnje, izjemno pozornost do podrobnosti, jasne procese dela, močan oglaševalski in trženjski volumen, izvrsten inženiring, garancijo odlične kakovosti, solidno financiranje, agilnost in globoko razumevanje problemov in izzivov.

Vse našteto velja predvsem za organizacije. In kakšen bi bil pogled čisto na osebni ravni? Ken Robinson trdi, da je možno, da bomo izjemno srečni, če bomo le našli svoj Element. Kako to doseči? Preseči (če jih še nismo) bomo morali osebne, družbene in kulturne vzorce omejitev. Sicer lažje reči kot narediti a vseeno dobro vedeti. In kaj so značilnosti srečnih posameznikov_ic? Da:

  • maksimalno izkoristijo naključne priložnosti;
  • poslušajo lastno intuicijo;
  • pričakujejo, da bodo srečni;
  • imajo odnos do stvari, ki jim omogoča smolo spremeniti v srečo;

Da bi našli svoj Element, se vprašamo kako smo inteligentni in ne kolikšna je naša inteligenca. In Robinson je strasten zagovornik, da sreča, kreativnost in uspešnost niso povezani z višino našega inteligenčnega količnika. Pravi, da je inteligenca raznolika, dinamična in razlikovalna. Zabavna je zgodba, kako so Richardu Bransonu, ki je šolo pustil že pri šestnajstih, tudi zaradi tega, ker je bil zelo slab pri matematiki, razložili kaj je neto in kaj bruto dobiček. Njegov finančni direktor mu je na enem od sestankov šepetajoče med sestankom razložil, da je neto dobiček podobno kot pri ribolovu, ko ti v mreži ostanejo samo ribe. Vse drugo, kar je padlo zraven predstavlja bruto dobiček. Končno, je odgovoril Branson, razumem razliko.

Spreminjanje izobraževalnih paradigem, Ken Robinson, video, 11:41 minut.

Če bomo našli svoj Element, imamo možnost spremeniti svet, pravi Robinson in to dokazuje s številnimi primeri ter izkušnjami drugih. Tako se tudi npr. Aleksandr Solzhenitsyn vpraša, kaj bomo najprej spremenili, če hočemo spremeniti svet? Sebe ali druge? In še Michelangelo, ki je že v svojem času trdil, da največja nevarnost za vse nas ni, da merimo previsoko in zgrešimo cilj (ali naše poslanstvo) temveč prenizko in to potem dosežemo.

Zato, merimo visoko!

Vir: Ken Robinson in Lou Aronica. 2009. The Element: How Finding Your Passion Changes Everything.

No Comments

Komentirajte:

%d