poslovni-model-tradicionalne-zalozbe

Kakšen je poslovni model tradicionalne založbe?

Kaj je založba? Tradicionalno gledano je to organizacija za branje. Organizacija, ki spodbuja branje. Izdaja knjige in druge publikacije. Dokler je bil papir poglavitno sredstvo prenosa vsebin je bilo precej enostavno in deloma tudi smiselno postaviti en poslovni model. Ki je v bistvu precej časa deloval.

Na kanvasu poslovniih modelov prikazan poslovni model tradicionalne zalozbe
Kanvas poslovnih modelov: poslovni model tradicionalne založbe z vsemi devetimi gradniki poslovnega modela tradicionalne založbe.

Ali danes ta poslovnih model še spodbuja branje? Ali je to sploh še smiselno? Ali ni tudi v precej boljšem poslovnem modelu skrivnost uspeha televizije (ob razumljivo tehnološki naprednosti). Ena naročnina (načeloma) in številni kanali med katerimi ima uporabnik možnost izbirati. Ampak danes tehnologija knjigam omogoča branje, gledanje, poslušanje in verjetno še kaj. Ali je možno, da poslovni model tradicionalne založbe obstane? Ne, ni možno.

Kje so težave takega poslovnega modela? Bile so že na samem začetku. Ker so distribucijske poti, knjigarne in druga maloprodaja omogočale prodajo le omejenega števila naslovov je samoumevno, da so se založbe osredotočale na čim širše občinstvo. Verjetno vsak urednik na založbi najbolje ve, da je bilo vedno zelo težko spraviti na trg nekoliko bolj specifično branje. Danes je to vse drastično drugače. Če se je s pojavom interneta in vzorca poslovnega modela dolgi rep zdela sprememba drastična, danes spremembam ni videti konca ob poplavi vseh možnih naprav in bralnikov. In s tem tudi skorajda neskončnih možnosti novih poslovnih modelov.

Vir: Alexander Osterwalder, Yves Pigneur. 2010. Business Model Generation: A Handbook for Visionaries, Game Changers, and Challengers.

No Comments

%d bloggers like this: