Poklon Billu Moggridge-u, 1943-2012

Bill Moggriddge je bil industrijski oblikovalec, ki je predlagal novo disciplino: dizajn interakcije (»interaction design«). Zelo poznan je bil tudi po oblikovanju prvega prenosnega računalnika.

Svoje delo je Bill Moggriddge razdelil v tri dele:

  • prvi del kot oblikovalec,
  • drugi del kot manager, ki je postavljal in vodil dizajn skupine, in
  • tretji del kot pripovedovalec zgodb, zagovornik in razlagalec dizajna.

Malo ljudi pomisli na to ali so s tem seznanjeni. A to kar smo ljudje naredili, ne obstaja brez dizajn odločitve na neki točki.

—Bill Moggridge

Moggridge je bil pionir v oblikovanju interdisciplinarnih skupin za reševanje dizajn problemov in s tem dizajn razmišljanja. Te skupine so vključevale strokovnjake s področij kot so antropologija, psihologija, sociologija, ekologija.. Kajti le raznolikost v skupinah zagotavlja produkcijo dobrih idej.

Na koncu svoje kariere je Bill Moggridge reinvetiral tudi National Design Museum. Postavil je ambicijo, da bi vsak otrok moral imeti dizajn izkušnjo do dopolnjenega 12. leta starosti. In vsak vodja bi moral vedeti kako uporabiti dizajn za uspešno inovativnost in rešitve.

Bill Moggridge je napisal dve knjigi. Designing Media (2006). In Designing Interactions (2010). Nenazadnje zasnoval je začeten stavek za reševanje problemov z dizajn razmišljanjem: Kako bi mi?, angleško How might we?.

Bill Moggredge, 1943-2012. Video v angleščini, 6:37 minut.

No Comments

Komentirajte:

Discover more from dŠola

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading