Kako vplivajo spanec, humor in alkohol na kreativnost pri reševanju problemov?

Gotovo smo se že kdaj znašli v stresni situaciji, ko smo morali na hitro rešiti kak problem. Ali čez noč. In, nam je uspelo? Nekatere ugotovitve so pokazale kako spanec, humor in alkohol vplivajo na reševanje problemov.

Spanec in razreševanje problemov

Ullrich Wagner in njegovi kolegi v Nemčiji so z raziskavo pokazalI, da ima spanec velik vpliv na sposobnost tako vpogleda v problem kot tudi razreševanje le-tega.

Osebe so morale nadaljevati zaporedje številk po določenem a skritem pravilu. Skupina, ki je spala osem ur je imela 60% uspešnost pri razrešitvi zaporedja, potem ko so se vrnili s spanja in reševali problem. Dve kontrolni skupini (ena, ki je imela osemurni dnevni premor in druga, ki je ponoči osem ur bedela) sta imeli le po 23% uspešnost razreševanja problema zaporedja.

Poglejmo tudi ali in kako humor vpliva na razreševanje problemov?

Humor in razreševanje problemov

V zelo znanem problemu reševanje sveče (ang. Candle problem), ki ga je že v 1930-ih zasnoval psiholog Karl Duncker se je pokazalo, da gledanje humorja bistveno pripomore k rešitvi problema.

Sliki za Candle problem ali problem svece za vajo reševanja problemov
Levo: problem, kako pritrditi sveče na steno, da vosek ne teče po mizi? Desno: rešitev problema.

Osebe, ki so pred reševanje tega znanega problema gledale film poln humorja so razrešile ta problem. Razlaga gre, da so sproščeni možgani bolj ustvarjalni saj rešitve ne moremo iskati po znanem algoritmu. Rabimo prelom za zasnovo nove strategije rešitve problema in smeh oz. humor tu bistveno pomagata.

In kako na razreševanja problemov vpliva alkohol?

Alkohol in razreševanje problemov

Ugotovitve kažejo, da alkohol tudi pripomore k boljšemu reševanju problemov. No, vsaj besednih očitno. Preizkušanci so morali najti skupno novo besedo za besede: »pine« (bora, borov), »crab« in »sauce« (omaka). Rešitev je apple. Kot »pineapple» (ananas), »crab apple» in »apple sauce» (jabolčna omaka).

Delno okajeni preizkušanci so rešili približno 30% več takih problemov kot trezni preizkušanci. Vsekakor vas ne vzpodbujamo k uživanju alkohola med reševanjem vaših problemov. Očitno je le, da sprostitev in spočiti možgani bistveno pripomorejo h kreativnosti pri reševanju problemov.

Vira:
Mark A. Smith Ph.D. 2012. Creativity and IQ, Part I: What Is Divergent Thinking? How Is It Helped by Sleep, Humor and Alcohol?
Daniel H. Pink. 2009. Drive: the surprising truth about what motivates us.

No Comments

Komentirajte:

%d