Zakaj je Kanvas poslovnih modelov tako popularen?

Kanvas poslovnih modelov je pripomoček za oblikovanje poslovnih modelov. Nastal je kot del doktorske študije Alexander Osterwalder-ja.

Zakaj je postal Kanvas poslovnih modelov tako izredno popularen v vseh delih sveta? Zgodba gre tako. Med pisanjem ali bolje delanjem doktorata je Alexander Osterwalder pisal tudi blog. Ki je bil že takrat precej obiskan. Doktorat je zaključil z naslovom Business Model Ontology (.pdf datoteka, 3,2 MB). S koncem doktorata je tudi nekoliko zapustil blog. Posvetil se je izvajanju delavnic na temo poslovnih modelov in na eni izmed teh je bil izzvan, da naj pripravi tudi priročnik za oblikovanje novih poslovnih modelov. In ga je.

Knjiga Business Model Generation je prava uspešnica. Kje so razlogi? V izvrstnem dizajnu? V privlačni vsebini? V prosti dostopnosti Kanvasa poslovnih modelov, kot ključnega dela knjige? Ne. V poslovnem modelu! Po vrženi rokavici Osterwalderju naj napiše priročnik, je njegov mentor Yves Pigneur postavil tezo, da mora, če hoče dokazati svojo tezo o nujnosti inovativnih poslovnih modelov tudi svojo knjigo izdati kot poslovni model. In jo je.

Obudil je svoj blog. Obvestil je uporabnike, da bo čez šest mesecev pričel s pisanjem knjige. Pozval je uporabnike, da prispevajo k izdaji knjige. In tako postanejo so-avtorji knjige, z možnostjo soustvarjanja vsebine. Za cilj si je postavil zbrati 250.000 €, ker je ocenil, da rabi tolikšen proračun za izdajo knjige, ki ne bo samo tekstovna poslovna knjiga temveč zdizajnirana kot se šika. Na začetku je bila cena sodelovanja 24 ameriških dolarjev, zadnji teden zbiranja sredstev je bila cena že 250 dolarjev. Seveda mu je uspelo zbrati zastavljena sredstva. In potem.. Ja, verjetno od tu naprej, ni več umetnost.

Imel je proračun, javili so se mu tako vodja projekta kot oblikovalec. Oba je potrdil in povabil k sodelovanju. In imel je celo četico sprotnih ocenjevalcev vsebine. Moralo je ratati nekaj posebnega. Kajti v so-delovanju je moč. Ne glede na trg poslovnih knjig v anglepčini, ki je zelo zasičen in v upadanju, je knjiga Business Model Generation postala uspešnica, izdana v ponatisih po klasični poti v več kot 300.000 izvodih.

Povezave:

No Comments

Komentirajte:

%d