Kako uspešno menedžirati samega sebe?

Za uspešno menedžiranje samega sebe je treba vedeti naslednje tri zadeve.

  • Ali sem poslušalec_ka ali bralec_ka?
  • Kako se učim?
  • Ali dobro so-del-lujem s sodelavci_kami ali sem individualist_tka?

 

Poslušalec_ka ali bralec_ka

Ugotovitve pravijo, da ni možno biti oboje. Ne glede na to kakšno vlogo imamo v organizaciji. Bodisi, da smo na najvišjih pozicijah ali smo podpora nadrejenim. V obeh primerih je priporočljivo najprej zase vedeti kaj smo, bralec oz. bralka ali poslušalec oz. poslušalka in potem tudi za naše sodelavce_ke. Če imam šefa poslušalca, mu bodo moja pisna poročila bore malo v korist. In obratno, bralec_ka rabi pisna poročila. Eden najbolj znanih bralcev je bil John F. Kennedy, ki je bil baje sposoben še pol ure pred pomembnimi govori prebirati poročila najbližjih svetovalcev (bil je hkrati zelo hiter in izurjen bralec). Tudi zato je bil njegov naslednik po sili razmer, Lyndon B. Johnson, slab v predsedniški vlogi. Napaka je bila, da je ohranil Kennedyjeve svetovalce, ki so bili izurjeni za pisna poročila, a je bil sam, kot dolgoletni parlamentarec, izrazit poslušalec. Zase bi torej morali torej vedeti kaj smo? Poslušalec kot L. B. Johnson ali bralec kot J. F. Kennedy?

Kako se učim?

Zelo pomembno je vedeti, kako se učimo. Žal nas v otroštvu v šoli na to sploh ne opozarjajo. Večinoma se učim po kalupu. Moto, ki velja je, kar je dobro za šolo, je dobro za učence. Pa ni. V modernih časih, v družbi znanja, je vedeti, kako se učimo zelo pomembno v lastnem menedžiranju. Ali sprejemamo nova znanja:

  •  s poslušanjem?
  • z branjem? ali
  • s pisanjem?

Ali prek četrte možnosti, učenja z delom? Učenje prek dela. V angleščini »Learning by doing«. Na znanju temelječe, nekatere največje organizacije na svetu se tako učijo prek dela. Ali še bolje prek eksperimentiranja. In nenazadnje se je smiselno vprašati tudi ali smo dobri v sodelovanju z drugimi ali raje delamo sami?

Ali dobro so-de-lujem s kolegi_icami ali sem individualist_ka?

Tu je ključno vedenje o tem ali smo oseba, ki raje sprejema odločitve (in s tem odgovornost) ali smo boljši v vlogi svetovalca? Delamo raje sami ali smo dobri v skupinskem delu? Delamo dobro pod stresom? Smo raje v velikih ali manjših organizacijah?

Fotografija dveh otrok, z rožami za zapis Kako menedžirati samega sebe
Foto: trần văn công

Peter F. Drucker svetuje še. Ko vemo, kaj smo in kako se učimo, bomo bistveno bolj uspešni, če vse to vemo tudi za naše sodelavce, še posebej nadrejene.

Vir: Peter F. Drucker. 2007. Managing Oneself (Harvard Business Review Classics).

No Comments

%d bloggers like this: