Shema za pivotiranje poslovnega modela

Zakaj je pivotiranje okoli poslovnega modela pomembno za razvoj vsake nove ideje, izdelka ali storitve?

Pivotiranje kot izraz je verjetno prvi poslal v širši svet Eric Ries, avtor uspešnice The Lean Startup in tudi sam tako podjetnik kot vpliven bloger o izkušnjah novih podjetnikov.

Kaj sploh pomeni pivotiranje? Vsi, ki ste bili kdaj v košarkarski ekipi veste. Centri so morali to košarkarsko tehniko obračanja okoli stojne noge v raketi pod košarkarskim obročem izpiliti do podrobnosti. Eden uspešnejših centrov, ki je pivotiranje zaključeval z metom na koš, ki bi ga znali v prostem prevodu imenovati kot horuk, je bil Kareem Abdul-Jabar.

A vrnimo se k poslu. Tudi, če ste medicinska sestra v zdravstvenem domu je morebiti pivotiranje okoli poslovnega modela za vas smiselna pot. Najbolj znani so glede pivotiranja novi podjetniki. Ugotovljeno je bilo, npr. v enem bolj znanih podjetniških inkubatorjev, Y Combinator, da se še nobena prvotno zastavljena podjetniška ideja ni uresničila. In to velja tako za Twitter kot za Pinterest in za številna druga podjetja in organizacije. Zato v Y Combinator po novem v sprejemanju podjetnikov sploh ne ocenjujejo več idej temveč voljo do dela.

Pivotiranje kot tako znotraj poslovnih modelov je Alexander Osterwalder podrobno razdelal. In zelo nazorno tudi vizualno prikazal. Podrobnosti in razlago pričakujte v naslednjem zapisu na to temo. Za zdaj le slikovni prikaz v grobem spodaj.

Shema za pivotiranje poslovnega modela
Povzeto po Alexanderu Osterwaldru.

Kje se pivotiranje poslovnega modela začne? V vaši ponudbi vrednosti. Kakšno delo vrednost, ki jo ponujate opravlja za uporabnika? Delo uporabnika, ki ga opravlja vrednost vaše ponudbe povedano z drugimi besedami. Ob tem obstajajo zagotovo bolečine, ki jih doživlja vaš uporabnik. Katere so? In katere so pridobitve vaše vaše ponudbe vrednosti? Na strani organizacije je smiselne najprej pregled produktov in storitev, ki zagotavljajo vašo ponudbo vrednosti. Kateri med njimi lajšajo bolečino vašega uporabnika? In kateri med njimi ustvarjajo pridobitve za uporabnika? Podrobnejša razlaga naslednjič.

Vir: Alexander Osterwalder. 2012. Achieve Product-Market Fit with our Brand-New Value Proposition Canvas.

No Comments

Komentirajte:

%d bloggers like this: