Rain-steam-speed

Zakaj je bistvo dizajna reševanje problemov?

Kako je možno priti do večjega vpliva s prehodom od dizajna v dizajn razmišljanje? Tim Brown, izvršni direktor agencije za dizajn in inovativnost IDEO, predstavi prve primere dizajn razmišljanja že v devetnajstem stoletju. Isambard Kingdom Brunel je oblikoval veliko zahodno železnico (Great Western Railway) in pri tem uporabljal dizajn razmišljanje. Ne le, da je želel oblikovati najboljše potovanje z železnico. Zamislil si je integrativni transportni sistem, kjer bi potnik stopil na vlak v Londonu in izstopil iz ladje v New Yorku. Vse to že v devetnajstem stoletju.

Tim Brown nam sugerira, da bi dizajn moral spet razmišljati na veliko. Da sicer videnje dizajna kot odgovornega za estetiko, podobo in modo sicer deluje, a da je možno z dizajn razmišljanjem mnogo več. Dosegati mnogo večji vpliv. Pomagati pri reševanju nekaterih kompleksnih problemov — od globalnega segrevanja, izobraževanja, zdravstvenega varstva, varnosti, do čiste vode, skratka možnosti so številne.

V video nagovoru spodaj nam Tim Brown predstavi nekatere zanimive primere reševanja problemov z dizajn razmišljanjem. Od re-invencije socialne države v projektu pomoči starostnikom v lokalni skupnosti do čisto novega načina menjave izmene medicinskih sester in bistvenega povečanja učinkovitosti in časa, ki ga medinske sestre prežijo s pacienti.

Tim Brown apelira na oblikovalce naj razmišljajo na veliko (video v angleščini, 16:47 minut).

Dodaten vir: dizajn razmišljanje v izobraževanju (Design thinking for educators)

No Comments

Komentirajte:

%d bloggers like this: