Fotografija žensk v Indiji neuporabnic hlajenja

Kako rešiti problem hlajenja za večino prebivalstva?

Inovacije in še posebej moteče (»disruptive«) inovacije so zelo uspešne v razvijajočem se (ali kot mu včasih tudi nerodno rečemo tretjem) svetu? Zakaj je temu tako?

Kako bi rešili problem za večino prebivalstva ni vprašanje za razviti svet. Ker v razvitem svetu ta problem ne obstaja več. Kar pa ne pomeni, da to ni realen problem, še vedno za večino prebivalstva. Večina ljudi si še vedno ne more privoščiti hladilnika. Če bi imeli vsaj nekaj kar rešuje njihov problem hlajenja bi bilo to vsekakor precej bolje kot nič.

Ta nezadovoljivo rešen problem hlajenja so prepoznali v indijskem koncernu Godrej. In čeprav so prvotno idejo mini hladilnika hitro opustili, so večino razvoja dosegli z opazovanjem uporabnikov in so-oblikovanjem uporabnic. Hladilnik so poimenovali ChotuKool. Na koncu so uporabili preprosto tehnologijo ali bolje rečeno fizikalne zakonitosti. »The Peltier effect«. Razvili so skoraj dobesedno škatlo alias hladilno torbo, ki ima možnost hladiti, hrano na primer, na štiri stopinje Celzija. Vsekakor ne dovolj za ledeno mrzlo pijačo, a dovolj, da hrana ostane sveža. Tudi na soncu. Postavljena cena bi naj bila 49 ameriških dolarjev, kar bi moralo biti dostopno za precej več prebivalcev kot si je bilo kadarkoli možno predstavljati.

In zelo preprosto si je nizko-cenovni hladilnik možno predstavljati tudi v razvitem svetu. A videti tako priložnost v tem razvitem svetu, bodisi v Združenih državah Amerike, bodisi v Sloveniji se zdi zelo težko. In to je osnovni nauk zgodbe. Kakšen problem hočemo rešiti? Smo začeli reševanje problema z vprašanjem, kako izboljšati življenja milijonov ljudi?

Fotografija žensk v Indiji neuporabnic hlajenja
Ne-uporabnice hlajenja.
Fotografija družine v Indiji brez hlajenja
Večina prebivalcev brez hlajenja.
Fotografija klasičnega in mini hladilnka
Napaka razvoja: mini hladilnik.
Fotografija poljedelca v Indiji
Poznavanje navad in spoznavanje ne-uporabnikov.
Specifikacija zahtev uporabnikov
Zahteve uporabnosti.
Fotografija prvih prototipov ChotuKool
Prototipa Chotukool.
Množica žensk na sejmu v Indiji
Sooblikovalke.
Vizija poslovnega modela
Vizija poslovnega modela.

Verjetno je razumljivo, da je bilo treba tudi oblikovati nove poslovne modele za ta produkt kajti prek tradicionalne trgovine taki uporabniki enostavno niso dostopni. Vzpostavljena je bila povezava s pošto, zato da je bilo sploh možno doseči te morebitne uporabnike. Korporacija Godrej je prek tega projekta bolje opredelila in tako-rekoč našla svoje lastno poslanstvo v konceptu vključujoče rasti.

Viri:

No Comments

Komentirajte:

%d