Shema Kanvas poslovnih modelov: Kdo daje, kdo prejema?

Kdo daje, kdo prejema?

Vprašanje Kdo daje, kdo prejema? je eno bolj zanimivih v oblikovanju novih poslovnih modelov. Ob upoštevanju motivacijskih dognanj, ob zagotavljanju vrednosti udeleženim v poslovnem modelu in ob spoštljivem vodenju je možno postaviti poslovne modele za katere bi še pred parimi leti dejali, da niso ne možni kaj šele trajnostni.

Kako prodorne družbe oblikujejo poslovne modele je znano. Tudi na tem mestu smo o tem že pisali. Izpostavili smo primer Wikipedije in kaj je bilo ključno za razvoj Google-a. Še posebej prvi primer je izredno zanimiv. Verjetno je le redko kdo predvideval, da bi uspel projekt enciklopedije, ki

  • bo popolnoma prosto dostopna le na spletu,
  • za katero bodo ustvarjali avtorji brez honorarja, in
  • bo dostopna v številnih, tudi majhnih jezikih kot je slovenščina.

Ne, večina bi trdila, projekt ne more uspeti. Ravno nasprotno. To je možno. Če projekt ponuja vrednost avtorjem samim, bodo le ti sodelovali v ustvarjanju. Tu se skriva ključ. Vrednost. Ali ponudba vrednost, kot ji rečemo v Kanvasu poslovnih modelov.

Shema Kanvas poslovnih modelov: Kdo daje, kdo prejema?
Kanvas poslovnih modelov. Poslovni model številnih platform ali mrež temelji na pridobivanju tako partnerjev kot uporabnikov. Lastna shema.

Torej, če znamo ustvariti vrednost za Ključne partnerje poslovnega modela smo s tem naredili izjemen korak k uveljavitvi poslovnega modela. Na drugi, desni strani imamo potem segmentacijo kupcev in vire prihodkov. Klasično pomeni, da kupci ali tudi drugače uporabniki plačajo za vrednost, ki jo ponujamo. Ali znamo oblikovati poslovni model, ki bo vrednost zagotavljal uporabnikom, ki bodo to vrednost tudi pripravljeni plačati v taki ali drugačni obliki? Če uspemo poslovni model oblikovati, ki zagotavlja vrednost obema skrajnima stranema, tako partnerjem na levi strani Kanvas kot kupcem na desni smo vzpostavili resnično trajnosten poslovni model.

Na taki predpostavki temeljijo številne sodobne platforme ali morebiti celo bolje poimenovano — mreže. Nekatere so v tem izjemno uspešne, a poznate danes še koga, ki tako ali drugače ni prisoten na Facebook-u. Tudi morebiti najbolj popularna blogerska platforma WordPress skuša iti v to smer. Ustanovitelj Drupala je sedem let brez honorarja razvijal lastno blogersko (spletno) platformo. Zelo dobro je poznal vrednost, ki jo ponuja platforma, ki jo je razvijal. Dajanje daje izjemen občutek vrednosti. In nam nenazadnje omogoča, da znamo to vrednost lažje, bolje in tudi uspešno unovčiti.

2 komentarja

%d bloggers like this: