Fotografije igralcev Nintendo Wii

Zakaj so dizajn inovacije izjemno uspešne? Primer Nintendo

Po t.i. notranjih (»insijderskih«) informacijah, ki so jih meni predstavili, je bil Nintendo pravzaprav v zelo velikih težavah preden je razvil Wii – igralno konzolo, ki je požela izjemen uspeh in jo občudujejo vse možne generacije, od otrok do starostnikov. Kaj je naredil Nintendo?

Osredotočil se je na kreativnost. In ne na tehnologijo. Prenehal je tekmovati s konkurenco (Microsoft in Sony) v razvoju visokozmogljivih grafičnih iger, ki tako ali tako zanimajo le najbolj zagrete igralce. Nintendo se je raje odločil za

+ nizkocenovno razliko-valnost;
+ fokus je bil postavljen na občasne igralce;
+ tudi poslovni model je bil inovativno postavljen.

Šlo je za tipično dizajn inovacijo, ki ni temeljila na visoko-tehnološkiih dosežkih. Kaj je značilno za dizajn inovacije? Da je v takih organizacijah dizajn temelj vsega (podobno je bilo v Iskri v Sloveniji pred desetletji), zato so prvi-na-trgu in običajno vzpodbujajo odziv mi-bi-tudi s strani konkurence.

Primeri uporabe Nintendo Wii

Fotografije igralcev Nintendo Wii

Študije so pokazale, da so v dizajn usmerjena podjetja v vseh vrstah industrij prekosila dosežke na trgu v splošnem, kar kaže, da gresta dizajn in inovativnost z roko v roki s finančno uspešnostjo. —Design Council (.pdf dokument)

Dodaten vir: The Design Dividend.

No Comments

%d bloggers like this: